Дестинации в Чужбнина

Поглед към Грузия
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки
Транспорт: Самолет

Цена от: 500 лв.

Принтирай
 
Открийте култура и история в тази наистина завладяваща част от света. Грузия е дестинация, която събужда вашите усещания във всеки смисъл. Това е земя на древни градове, драматични пейзажи, вековни традиции, очарователни хора и величествената Кавказка планина.

Ден 1: Пристигане - обиколка на град Кутаиси  - Манастирът Гелати - Катедралата Баграти - Кутаиси (70 км)

Пристигане в Кутаиси в 11:50 ч. местно време с полет на Уиз Айр от Солун. Посрещане от наш представител на международно летище Кутаиси и трансфер до древната столица на Колхида и земя на легендарното Златно руно. Разходка из центъра на града - елегантни улички облицовани с дърво, къщи от 19-ти век, местен пазар, както и няколко атрактивни парка които правят Кутаиси изключително красиво място за разходка, и разглеждане на многобройните забележителности. Настаняване в хотел Дискавъри 3*. Кратка почивка след което посещение на  Манастира Гелати и Академичния архитектурен комплекс (12-ти век) основан от крал Дейвид Строителя считащ се за шедьовър на грузинската култура от тяхната Златна епоха. С уникалните си мозайки и забележителни стенописи, комплекса е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. След това възможност да се посети катедралата Баграт (11-ти век). Катедралата се отличава със своите елегантни пропорции, големи размери, фасадна композиция, орнаменти и релефни резби. Комплекса е включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство. Нощувка в Кутаиси.

Ден 2: Кутаиси - Шроша - обиколка на град Тбилиси (240 км.)

Закуска в хотела. Потегляне към столицата Тбилиси. По пътя посещение на село Шроша, което е известно със своя пазар за ръчно изработени керамични съдове. Пристигате в Тбилиси и старт на няколко незабравими часове в запознаване със столицата. Очарователен град, построен през 5-ти век по усуканата долина на река Мтквари. Всички интересни места са много близки едно до друг,о на минути пеша едно от друго. Старт на екскурзията от платото Метехи (13-ти век), а след това возене с кабинковия лифт до крепостта Нарикала (4-ти век), която доминира над хоризонта на Стария град. Посещение на подземните сярни бани с тухлени кухини (17-ти век) в района на естествено горещи минерални води, и кафене на улица Шардени, синагогата, катедралата Сион и най-древната Базилика в Тбилиси- Анхисхати (6-ти век). След това посещение на националния музей на Грузия, който съхранява и излага уникална колекция златни и сребърни артефакти и бижута от предхристиянския период събрани от различни региони на страната. Хотелско настаняване и нощувка в Тбилиси.

Незадължително: Вечеря в традиционния грузински ресторант, последвана от фолклорно шоу - 30 лв. на човек.

Ден 3: Тбилиси - Казбеги -  църквата "Света Троица" в Гергети - Ананри - Тбилиси (320 км.)

Закуска в хотела. Рано сутринта трансфер по много живописен път през планината Кавказ по протежение на грузинската военна магистрала към район Казбеги. Преминаване през проход намиращ се на 2 395 метра и продължаване по течението на река Тегри и пристигане в Казбеги - главен град в този район. От Казбеги на 4 часа пеша през красиви долини и гори се стига до църквата "Света Троица" (14 век) в Гергети, грандиозно разположена на хълм (2170 м), с изглед към околните заснежени върхове на Кавказките планини. (Растоянието до църквата може да се измине пеша или да се наеме автомобил 4X4 - 30 евро за кола 6 места). Уникална природа с красиви панорамни гледки към Кавказ, включително планината Казбеги (5047 м.). Трансфер обратно към Тбилиси. По пътя посещение на архитектурния комплекс Ананури (17-ти век) с изглед към язовир на река Арагви. Хотелско настаняване и нощувка.

Ден 4: Тбилиси - Мътхета - Гори - Уплистиче - Кутаиси (280 км.)

Закуска в хотела. Пътуване до Мътхета - древната столица на Грузия, важен религиозен център с градски музей, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. По пътя ще посещение на манастира Джвари (6-ти век). Този древен манастир се намира на върха на планината, при сливането на реките Мтквари и Арагви. След това към катедралата Светичкевели (11-ти век), известна като място, където е погребана Христовата мантия. Разходка по тесните улици на Мътхета с възможност за пазаруване на сувенири. След това продължение по Пътя на коприната и трансфер в Гори - родното място на съветския лидер Сталин. Фото-спирка в музея на Сталин и придвижване до пещерния град Уплистиче (1-во хилядолетие пр. Хр.) - един от първите градове в Грузия, издълбани в скалите. Пещерите са били мястото на езическите ритуали, преди Грузия да стане християнска държава. Трансфер обратно в Кутаиси. Нощувка.

Ден 5: Отпътуване (40 км)

Трансфер до международното летище Кутаиси в 04:00 ч. и заминаване в 06:00 ч местно време с полет на Уиз Айр за Солун.

Цената включва: Летищни трансфери в Грузия; Транспорт с леко превозно средство в Грузия / микробус според програмата на обиколката; Английски говорещ екскурзовод; Настаняване 2 нощувки в 3 * хотел в Кутаиси със закуска; Настаняване 2 нощувки в 3 * хотел в Тбилиси със закуска; Входни такси: кабина в Тбилиси, Национален музей на Грузия, Градски пещерен град Уплистиче. Изхранване както е посочено в програмата: 3 x закуски , вода (1 бутилка на човек всеки ден);

Цената не включва: Самолетни билети Солун- Кутаиси- Солун; Застраховане; Обяд; Вечери; Алкохолни напитки; Бакшиши и други лични разходи; Входни такси, които не са посочени в програмата; 4X4 превозно средство в Касбеги до църквата "Света Троица";

Хотели 3 *:

Кутаиси - Хотел Дискавъри 3 * (http://discoveryhotel.ge) или в същата категория;

Тбилиси - Хотел Гранд Палас Тбилиси 3 * (http://www.grandpalacetbilisi.com) или същата категория;