Екскурзии в Чужбнина

Класически тур в Грузия
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет

Цена от: 750 лв.

Дати на отпътуване:


Принтирай
 
Насладете се на престоя си в Грузия и опознайте древните традиции на грузинското гостоприемство, опитайте типична храна и опитайте прочутото грузинско вино. Не пропускайте възможността да посетите исторически градове, пещерни градове, музеи и световно наследство на ЮНЕСКО. Запознайте се с местните хора и усетете духа на Грузия.

Ден 1: Пристигане - обиколка на град Кутаиси - Манастирът Гелати - Катедралата Баграти - Кутаиси (70 км.)

Пристигане в Кутаиси в 11:50 ч. местно време с полет на Уиз Айр от Солун. Посрещане от наш представител на международно летище Кутаиси и трансфер до древната столица на Колхида и земя на легендарното Златно руно. Разходка из центъра на града - елегантни улички облицовани с дърво, къщи от 19-ти век, местен пазар, както и няколко атрактивни парка които правят Кутаиси изключително красиво място за разходка, и разглеждане на многобройните забележителности. Настаняване в хотел Дискавъри 3*. Кратка почивка след което посещение на Манастира Гелати и Академичния архитектурен комплекс (12-ти век) основан от крал Дейвид Строителя считащ се за шедьовър на грузинската култура от тяхната Златна епоха. С уникалните си мозайки и забележителни стенописи, комплекса е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. След това възможност да се посети катедралата Баграт (11-ти век). Катедралата се отличава със своите елегантни пропорции, големи размери, фасадна композиция, орнаменти и релефни резби. Комплекса е включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство. Нощувка в Кутаиси.

Ден 2: Кутаиси – пещерите Прометеус - Шроша - Гори - Уплистиче - Тбилиси (300 км.)

Закуска сутринта в хотела. Трансфер до великолепните пещери Прометеус - едно от природните чудеса на Грузия, предоставящо на посетителите удивителни примери за сталактити, сталагмити, завеси, вкамени водопади, пещерни перли, подземни реки и езера. По пътя посещение на село Шроша, което е известно със своя пазар за ръчно изработени керамични съдове. Пристигане в Гори - родното място на съветския лидер Сталин. Фото-спирка в музея на Сталин и трансфер до пещерния в град Уплистиче (1-во хилядолетие пр. Хр.) - един от първите градове в Грузия, издълбани в скалите. Пещерите са били мястото на езическите ритуали, преди Грузия да стане християнска държава. След пещерния град, трансфер до столицата. Хотелско настаняване и нощувка в Тбилиси.

Допълнително: Вечеря в традиционния грузински ресторант, последвана от фолклорно шоу – 30 лв. на човек.

Ден 3: Туристическа обиколка на Тбилиси

След закуската в хотела започват няколко незабравими часове на запознаване със столицата. Очарователен град, построен през 5-ти век по усуканата долина на река Мтъквари. Всички интересни места са много близко едно до друго, на няколко минути пеша. Започваме екскурзията от платото Метехи (13-ти век), а след това с кабинковия лифт до крепостта Нарикала (4-ти век), която се издига над хоризонта на Стария град. Посещение на подземните сярни бани с тухлени кухини (17-ти век) в района на естествено горещи минерални води, и кафене на улица Шардени, синагогата, катедралата Сион и най-древната Базилика в Тбилиси- Анхисхати (6-ти век). След това посещение на националния музей на Грузия, който съхранява и излага уникална колекция златни и сребърни артефакти и бижута от предхристиянския период събрани от различни региони на страната. Хотелско настаняване и нощувка в Тбилиси.

Ден 4: Тбилиси - Казбеги -  църквата "Света Троица" в Гергети - Ананри - Тбилиси (320 км.)

Закуска в хотела. Рано сутринта трансфер по много живописен път през планината Кавказ по протежение на грузинската военна магистрала към район Казбеги. Преминаване през проход намиращ се на 2 395 метра и продължаване по течението на река Тегри и пристигане в Казбеги - главен град в този район. От Казбеги на 4 часа пеша през красиви долини и гори се стига до църквата "Света Троица" (14 век) в Гергети, грандиозно разположена на хълм (2170 м), с изглед към околните заснежени върхове на Кавказките планини. (Растоянието до църквата може да се измине пеша или да се наеме автомобил 4X4 - 30 евро за кола 6 места). Уникална природа с красиви панорамни гледки към Кавказ, включително планината Казбеги (5047 м.). Трансфер обратно към Тбилиси. По пътя посещение на архитектурния комплекс Ананури (17-ти век) с изглед към язовир на река Арагви. Хотелско настаняване и нощувка.

Ден 5: Тбилиси - Бодбе- Сигнахи - Велистиче - Цинандали - Телави - Гомбори проход - Тбилиси (290 км.)

Закуска в хотела. Започваме пътуването от района на Кахтити, където е основното винопроизводство в Грузия, ипосещение на манастира "Бодбе" – където са мощите на Свети Нино "просветител на грузинците", който проповядвал християнството в Грузия с лозов кръст в ръката си. След това към Сигнахи - малък красив град, който отваря на посетителите великолепна гледка към Големия кавказки район. Този малък град е рядък пример за исторически град, запазил стил през вековете с открити традиционни балкони, уникална крепост с църкви и кули. Трансфер до Велистиче и където гостоприемството на местните хора и домашно приготвена храна и вино са пословични. Открийте старото и традиционно изкуство на винопроизводството, използвайки лина и Куеври (яйцевиден глинен съд, в който виното се ферментира и се съхранява в селата и градовете в цяла Грузия в списака на UNESCO нематериално наследство от 2013 г. насам). Трансфер към Циндандли - село, известно с околността и историческата си винарска изба, принадлежала на аристократичния поет Александър Чавчаваджи от 19 век. Разходка из парк красиво оформен в английски стил с прекрасни гледки и екзотични растения. Трансфер към Телави и посещение на хранителен пазар, където сергиите са натоварени с пресни плодове и зеленчуци, месо и риба, подправки и напитки. Трансфер обратно в Тбилиси през живописния проход Гомбори (1 700 м.). Хотелско настаняване и нощувка в Тбилиси.

Ден 6: Свободен ден в Тбилиси

Закуска в хотела. Насладете се на свободния ден в Тбилиси и опознайте столицата. Хотел настаняване в Тбилиси.

Ден 7: Тбилиси - Мтскета - Боржоми - Кутаиси (290 км.)

Закуска в хотела. След закуска в хотела се стига до Мтскета - древна столица на Грузия, важен религиозен център и градски музей, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. По пътя ще спираме да посещаваме манастира Джвари (6-ти век). Този добре познат манастир се намира на върха на планината, при сливането на реките Мткъвари и Аргви. След това се отправете към катедралата Светичкевели (11 Век), което е известно като мястото, където е погребана Христовата мантия. Разходка по тесните улици на Мтскета с възможност за пазаруване със сувенири. След това се отправете към Боржоми - известен с минералните си води. Посещвнив на минерален парк, бърза разходка и дегустация на известната вода на Боржоми. След това трансфер до Кутаиси. Хотел настаняване и нощувка в Кутаиси.

Ден 8: Заминаване (40 км.)

Трансфер до международно летище Кутаиси в 04:00 ч. и заминаване за Солун в 06:00 ч.

Цената включва: Летищни трансфери в Грузия; транспорт с леко превозно средство в Грузия / микробус според програмата на обиколката; Английски говорещ екскурзовод; Настаняване 2 нощувки в 3 * хотел в Кутаиси със закуска; Настаняване 2 нощувки в 3 * хотел в Тбилиси със закуска; Входни такси: кабина в Тбилиси, Национален музей на Грузия, Пещерен град Уплистиче. Изхранване както е посочено в програмата: 3 x закуски , вода (1 бутилка на човек всеки ден).

Цената не включва: Самолетни билети Солун- Кутаиси- Солун; Застраховане; Обяд; вечери; Алкохолни напитки; бакшиши и други лични разходи; Входни такси, които не са посочени в програмата; 4X4 превозно средство в Касбей, за да достигне църквата "Гергети Троица";

Хотели 3 *:

Кутаиси - Hotel Discovery 3 * (http://discoveryhotel.ge/) или в същата категория;

Тбилиси - хотел Гранд Палас Тбилиси 3 * (http://www.grandpalacetbilisi.com/) или същата категория;


Дата Двойна стая Единична стая
03.09.2017 - 10.09.2017 г. 750 лв. 930 лв.